18/09/14 Wat je moet weten over het nu beschikbare iOS 8

iOS 8, de nieuwste versie van Apple's mobiele besturingssysteem is vanaf nu beschikbaar voor alle iPhones vanaf de iPhone 4s en praktisch alle iPads. Let wel dat niet alle iOS 8 functies op alle apparaten werken. De update kan worden geinstalleerd via de instellingen op je iPhone of iPad (algemeen → software-update) of via iTunes. De nieuwe update biedt honderden vernieuwingen, de belangrijkste nemen we hier met je door.

TouchID inlog op apps

De belangrijkste vernieuwing in iOS 8 is dat veel (en steeds meer) apps de mogelijkheid bieden via de TouchID-vingersensor in te loggen. Het is hiermee niet meer nodig je steeds groter wordende wachtwoord verzameling te onthouden. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het afronden van je paypal betaling met het gebruik van je duim.

Keuze uit toestenborden

Ontwikkelaars krijgen met iOS 8 meer mogelijkheden, het besturingssysteem is minder gesloten dan de voorgaande versies. Zo kun je met iOS 8 kiezen uit verschillende toestenborden en zit je dus niet vast aan het standaard toestenbord van Apple. Zo kun je nu bijvoorbeeld ook kiezen voor een 'swipe' variant waarmee je met je vingers over het toetsenbord veegt en snel complete woorden kunt maken.

HealthKit en HomeKit

Apple brengt met iOS 8 twee platformen uit waarmee ontwikkelaars apps kunnen bouwen gericht op gezondheid en interactie met apparaten thuis: HealthKit en HomeKit.

Met de App 'Gezondheid' kun je je gezondheid en sportiviteit continu monitoren. Zo krijg je overzicht over je hartslag, verbrande calorieën, bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte. Verder houdt de app bij hoeveel je dagelijks beweegt en je kunt persoonlijke doelen instellen om je conditie te verbeteren.

Met Homekit kunnen slimme lampen, sloten en thermostaten worden bediend. Het is vooralsnog onduidelijk welke apparaten precies worden ondersteund maar de slimme Hue-lampen van Philips zijn door Apple in ieder geval genoemd. Apple zal zelf geen aparte Homekit-app leveren, maar laat andere bedrijven het protocol in hun apps verwerken.

iMessage vernieuwd

Apple's berichtendienst iMessage is volledig vernieuwd waarbij goed is gekeken naar de populaire berichtendienst Whatsapp. Zo kunnen vanaf nu meldingen op stil worden gezet, is het mogelijk geluidsfragmenten te delen of foto's en video's tijdelijk te versturen zodat ze na een paar minuten weer verdwijnen, zijn alle foto's uit een gesprek in één overzicht te zien, kan de locatie in een gesprek worden gedeeld en is het versturen van video's eenvoudiger.

Extensibility

Met iOS 8 kun je met behulp van 'Extensibility' verschillende app-functies tegelijkertijd in andere apps gebruiken. Tot nu toe moest je bijvoorbeeld voor het delen van een foto op Pinterest eerst de app van Pinterest openen, je foto zoeken en deze dan nog delen met de wereld. Met iOS 8 zul je, wanneer je de desbetreffende app geïnstalleerd hebt, vanuit andere app direct kunnen delen.

iOS 8 downloaden

De update naar iOS 8 is 1,1 GB groot, maar vraagt om bijna 6 GB aan opslagruimte als je de software draadloos wil installeren. Een oplossing is om het via iTunes te doen. Koppel de iPhone of iPad aan de computer en update iOS via iTunes zodat het geheugen van de pc in plaats van de iPhone wordt gebruikt. Dan heb je nog maar 1,1 GB aan ruimte nodig. Heb je die ruimte ook niet, zal je echt dingen moeten verwijderen.

Plaats een reactie

Vul hieronder je naam en reactie in: