12/06/12 iOS6: het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone

iOS 6Apple heeft op 11 juni de nieuwste versie van haar mobiele besturingssysteem gepresenteerd: iOS 6. Bij TipTien hebben we de belangrijkste wijzigingen en nieuwe features op een rijtje gezet.

iOS 6 is gepresenteerd tijdens het WWDC te San Fransisco. Naast iOS 6 werden ook de nieuwe versie van OS X getoond en vernieuwde versies van Apple's notebooks, de MacBook Pro en Air. In totaal heeft Apple maar liefst meer dan 200 verbetering doorgevoerd in iOS 6.

Verbeterd: Siri

De spraakgestuurde software op de iPhone, Siri, weet nu een stuk meer. Zo kan Siri je sportuitslagen vertellen, restaurants vinden en tal van andere informatie. Ook kan Siri straks je iPhone besturen, zelfs vanuit de auto. Hoewel Siri in iOS 6 meer talen ondersteunt, zit Nederlands er nog steeds niet bij.

Facebook-integratie

iOS 5 had al een uitgebreide Twitter-integratie, maar in iOS 6 gaat dit nog een stapje verder door ook Facebook eenvoudig te koppelen. Je logt in de Instellingen in, en kunt vervolgens alles wat je tegenkomt eenvoudig delen. Ook is Facebook in de App store geïntegreerd en worden de verjaardagen van je contacten automatisch in je kalender geplaatst.

Nieuwe belfuncties

Zelfs het opnemen - of juist het weigeren - van een telefoontje is verbeterd. Zo kun je, als je gebeld wordt maar geen tijd hebt om op te nemen, uit twee opties kiezen. Je kunt je contact sms'en dat je hem of haar straks terugbelt, of een herinnering in je agenda inplannen.

Ook handig is de 'Do Not Disturb' functie. Daarmee is het mogelijk om bijvoorbeeld 's nachts in te stellen dat je iPhone alleen oplicht en overgaat als je gebeld wordt door bepaalde personen die je in een VIP-lijst hebt gezet. Zo schrik je niet meer midden in de nacht wakker van een binnenkomend sms'je of telefoontje van een dronken vriend.

Facetime via 3G

Facetime is een app waarmee je kunt videobellen. Dit werkt met iOS 5 alleen via WiFi, maar met iOS 6 worden ook 3G-netwerken ondersteunt. Hoe goed dit in de praktijk zal werken, moet nog maar blijken.

Navigatie

Apple laat Google Maps met iOS 6 voor wat het is, en gaat verder met een eigen kaartendienst. In iOS 6 zit ook turn-by-turn navigatie, en komt er real-time verkeersinformatie binnen. Ook stelt Maps een alternatieve route voor als er werkzaamheden of files onderweg zijn.

iOS 6 - ook voor mijn iPhone of iPad?

Apple heeft aangegeven dat iOS 6 te installeren is op de iPhone 3GS, iPhone 4 en iPhone 4S. De tweede en derde generatie iPad kan ook een update verwachten. Inderdaad - de eerste generatie blijft steken op iOS 5.

In de herfst komt iOS 6 uit. Hopelijk - en waarschijnlijk - tegelijk met de nieuwe iPhone. Als dat zo ver is, zal Apple ongetwijfeld een speciaal evenement inplannen waar TipTien verslag van zal doen.

Plaats een reactie

Vul hieronder je naam en reactie in: