07/06/11 iOS5 officieel aangekondigd

Apple heeft gisteravond de nieuwe versie van iOS, het besturingssysteem van de iPhone, iPad en iPod Touch, aangekondigd tijdens de 'keynote'. Het evenement werd gepresenteerd door Scott Forstall en uiteraard Steve Jobs.

Forstall begon de presentatie van iOS 5 met de stelling dat iOS wereldwijd 44% marktaandeel heeft verworven en er 200 miljoen iOS-apparaten zijn verkocht. Dit baseerde hij op de cijfers van comScore die in april zijn gepubliceerd. Verder werd er verteld dat er 15 miljard downloads in iTunes zijn gerealiseerd, 25 miljoen iPads zijn verkocht, 130 miljoen e-books verkocht zijn en er 90.000 iPad apps beschikbaar zijn. Na deze reeks overweldigende cijfers zijn de verbeterde punten van iOS 5 uitgelicht. Enkele die ons opvielen:

Punt 1: notificaties
Wanneer je nu een notificatie ontvangt, toont je iPhone een pop-up. Dat gaat veranderen in het 'notificatiecentre' dat je, net als in Android, naar beneden kunt 'trekken'.

Punt 2: newsstand
Al je abonnementen op magazines en kranten worden verzameld in de Newsstand. Alle nieuwe uitgaven worden automatisch gedownload en geplaatst in deze app, die overigens is vormgegeven als een kiosk. In iTunes komt een speciaal gedeelte waar je abonnementen kunt aanschaffen.

Punt 3: reminders
Apple heeft een uitgebreide to-do list app ontwikkeld. In principe niet zo revolutionair, maar wat de nieuwe functie wel weer bijzonder maakt is de koppeling met je agendapunten uit Outlook, iCal en de nieuwe dienst iCloud.

Punt 4: Twitter
Je hoeft geen aparte Twitter-app meer te intalleren, want Twitter zit nu standaard in iOS 5 geintegreerd.

Punt 5: de camera
In het 'lockscreen', oftewel het scherm dat je ziet wanneer je schermbeveiliging aanstaat, staat standaard een snelkoppeling naar je camera, zodat je altijd razendsnel een foto kunt maken. Met de 'pinch' beweging kan je inzoomen. Verder kan je nu met de 'volume omhoog'-knop een foto nemen.

Punt 6: iMessage
Dit is een berichtendienst voor iedereen met een iPhone, iPad of iPod Touch.

Punt 7: PC Free
Je hebt met iOS 5 geen aparte pc of mac meer nodig om je iPhone of iPad mee te koppelen om nieuwe software te installeren. Je apparaat kan je nu ook backuppen via iCloud.{jcomments on}

iOS 5 wordt beschikbaar voor iedereen met een iPhone 3GS, iPhone 4, iPad, iPad 2, iPod Touch derde generatie, en iPod Touch vierde generatie, en zal deze herfst uitkomen. Verder heeft Steve Jobs ook dus de dienst iCloud aangekondigd, en de nieuwste versie van Mac OS X: Lion.

Bron: Apple en Engadget

Plaats een reactie

Vul hieronder je naam en reactie in: