14/09/12 iPhone 5 met 4G LTE, wat is de toegevoegde waarde in Nederland?

Afgelopen woensdag, 12 september, werd de nieuwe smartphone van Apple gepresenteerd, de iPhone 5. Tijdens de presentatie werden er allerlei verschillende functionalteiten toegelicht. Zo ook de functie 4G LTE, maar wat is nou eigenlijk de toegevoegde waarde van deze functionaliteit.

4G LTE is simpelweg een zeer snelle manier van dataoverdracht, hierdoor kun je als gebruiker zeer snel internetten op je smartphone. De iPhone 5 is uitgerust met de tot nu snelste versie van LTE, waardoor downloadsnelheden van wel 100Mbit/s kunnen worden gehaald.

Dat de iPhone 5 is uitgerust met 4G LTE is voor de Amerikanen geweldig nieuws, want alle high-end smartphones zijn daar al geschikt voor LTE. In Europa wordt er echter nog weinig gebruik gemaakt van deze techniek. In Duitsland wordt het ondersteund door Deutsche Telekom en in Engeland door Everything Everywhere (EE). Zij maken gebruik van de 1800Mhz-frequentie, die als enige Europese 4G-frequentie wordt ondersteund door de Europese versie van de iPhone 5.

In Nederland testen momenteel verschillende providers 4G-netwerken, maar in plaats van de 1800Mhz-frequentie wordt er in Nederland getest met de 2600Mhz-frequentie. Mogelijk kunnen de Nederlandse providers later dit jaar wel overstappen naar de 1800Mhz-frequentie. Op 31 oktober vinden er namelijk de zogehete frequentieveilingen plaats, waarbij ook de 1800Mhz-frequentie geveild zal worden.

Het is nog onduidelijk of Nederlandse providers op 31 oktober de 1800Mhz-frequenties in handen krijgen. We gaan ervan uit dat we na 31 oktober weten of de iPhone 5 gebruik kan gaan maken van Nederlandse 4G-netwerken. Voorlopig zullen wij nog gebruik moeten maken van 3G-netwerken.

Connie
26-08-2014 - 17:49
Furrealz? That\'s maeuolrvsly good to know.

Plaats een reactie

Vul hieronder je naam en reactie in: