12/09/12 De belangrijkste verschillen iPhone 5 en iPhone 4S op een rijtje

De iPhone 5 is een feit! Maar wat is er precies verbeterd ten opzichte van de iPhone 4S? In dit overzicht sommen we de belangrijkste verbeteringen op, zodat je een keuze kunt maken tussen de iPhone 5 of 4S.

Meer snelheid met de A6-processor

De iPhone 4S heeft een 'A5'-processor. Dit is een dual-core chip met een kloksnelheid van 1 GHz. Anno 2012 zijn er echter toestellen te krijgen met quad-core processors en nog meer rekenkracht. De iPhone 5 heeft daarom een nieuwe processor onder de motorkap zitten die kan wedijveren met de snelste smartphones op de markt. De nieuwe A6-processor heeft overigens nog steeds twee kernen.

4-inch touchscreen

De grootste verbetering voor velen zal het nieuwe en grotere beeldscherm zijn. De iPhone 4S heeft net als al haar voorgangers een 3,5 inch touchscreen. Veel gebruikers vonden dit echter te klein worden en Apple heeft daar naar geluisterd. De iPhone 5 heeft een scherm van 4 inch gekregen, met een andere resolutie van 1136 x 640 pixels. De pixeldichtheid (de scherpte van het scherm) is nagenoeg hetzelfde gebleven.

Een nieuw design

Nadat iPhone al twee jaar geen vernieuwd design heeft gekregen, vond Apple het tijd voor verandering. Het is geen baanbrekend nieuw design geworden; de iPhone 5 is nog steeds direct te herkennen als een Apple-product. De achterzijde heeft twee verschillende materialen: een glossy en een matte finish, wat een moderne look geeft. Dat er aan de achterkant geen glas meer zit dat vrij eenvoudig barst, zal menig iPhone-liefhebber niet erg vinden.

Zowel de iPhone 5 als de iPhone 4S zijn te koop in het zwart en wit. Voor de 4S zijn talloze hoesjes te koop om je iPhone te customizen en te beschermen - voor de iPhone 5 verwachten we op korte termijn hetzelfde aanbod.

Qua formaat van de toestellen is er ondanks het grotere scherm niet veel veranderd. De iPhone 5 is iets langer geworden, maar belangrijker: een stuk dunner. De iPhone 5 meet 123.8 x 58.5 x 7.6 mm, en de iPhone 4S 115.2 x 58.6 x 9.3 mm. De 5 is een stuk dunner door een nieuwe beeldschermtechnologie. Ook is de iPhone 5 20% lichter dan de iPhone 4S.

Geheugen

De iPhone 5 is te krijgen met 16, 32 of 64 GB intern geheugen. Dat geheugen is zoals bij alle iPhones niet uit te breiden met een SD-kaartje, dus denk goed na over hoeveel geheugen je nodig hebt. Heb je niet zoveel geheugen nodig, dan is de iPhone 4S er in 8, 16 of 32 GB.

Een betere camera

Maak je graag foto's met je iPhone, dan wordt je van de nieuwe camera in de iPhone 5 erg gelukkig. De camera heeft een boost gekregen - niet in megapixels, maar wel qua hardware -  en de kiekjes komen een stuk scherper uit je iPhone rollen. De lens vangt ook meer licht op, waardoor je foto's in situaties met minder licht ook goed uit de verf komen. Ook is er een nieuwe panorama-functie.

Net als met de iPhone 4S kan je met de iPhone 5 in Full-HD (1080p) filmen. Zelfs de frontcam, om FaceTime mee te gebruiken, kan in Full-HD filmen!

Sneller mobiel internet met LTE

De iPhone 5 beschikt over LTE, een techniek waarmee je op je telefoon extreem snel kan internetten. Sneller dan op het 3G-netwerk waar we in Nederland gebruik van maken. Voorlopig hebben we hier nog niets aan LTE - de providers bieden het simpelweg nog niet op grote schaal aan. We moeten het dus nog even doen met 3G-netwerken.

Het nieuwste besturingssysteem: iOS 6

De laatste versie van Apple's mobiele besturingssysteem, iOS, is begin dit jaar aangekondigd. iOS draait op de Apple iPhone, iPad en iPod Touch en iOS 6 is de nieuwste versie. Standaard staat deze op de iPhone 5 geïnstalleerd, maar de 4S wordt nog met iOS 5 geleverd. De 4S krijgt wel een update naar de nieuwe iOS 6.

Naast de iPhone 4S krijgen ook de iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 2 en de iPad 3 (the new iPad) een update naar iOS 6.

Nieuwe dock connector

De iPhone 5 komt met een compleet vernieuwde connector waarmee je de smartphone kunt koppelen aan je desktop of laptop. De nieuwe kabel met de naam 'Lightning' beschikt over een 8-pins connector, waar eerder iPhones een 30-pins connector hadden. Met de nieuwe connector kunnen bestanden sneller dan ooit worden overgezet, zo pretendeert Apple.

Voor bestaande accessoires komt er een adapter op de markt die het mogelijk maakt om de nieuwe iPhone 5 alsnog op bijvoorbeeld speakerdock of oplaadstation aan te sluiten.

iPhone 5 beschikbaarheid

De iPhone 5 ligt vanaf 28 oktober in de Nederlandse winkels voor 699 euro (voor de 16 GB-versie). De 32 GB en 64 GB kosten respectievelijk 100 en 200 euro meer. Wel zal er - waarschijnlijk - de mogelijkheid bestaan om het toestel te pre-orderen zodat je zeker weet dat jij straks als eerste met de nieuwe iPhone in je broekzak rondloopt. Kan je niet wachten en wil je nu een iPhone, dan is de 4S een goed alternatief.

Plaats een reactie

Vul hieronder je naam en reactie in: