27/02/13 Review: Photoshop Touch voor de iPhone

 

Adobe’s Photoshop voor de personal computer bestaat al sinds 1990. Met meer dan 20 jaar ervaring zijn ze begonnen met het bouwen van een applicatie voor  Android en Apple tablets en smartphones. Maar wat kan de applicatie allemaal? En wat zijn de verbeteringen ten  opzichte van de gratis : Adobe Photoshop Express? Wij beantwoorden deze vragen in de onderstaande review.

Adobe Photoshop Express is een basic tool om je foto’s mee te bewerken. Men kan haar foto’s van andere tinten en kleuren voorzien, kan thema’s toepassen en de foto’s kroppen.  Al deze functies zijn niet heel spectaculair en kunnen vaak ook met een standaard editor die op smartphones en tablets is geleverd.  Dat de naam er aan is verbonden van Adobe, maken de verwachtingen wellicht wat hoger. Voor de rest is dit een prima tool voor de niet (te) veel eisende consument die alleen kleine effecten aan een foto wil toevoegen.

screenshot: Photoshop Express

Adobe Photoshop Touch kan duidelijk veel meer. Als je het bestand download dan zie je al dat het Photoshop Touch bestand meer dan 25 keer zo groot is als het Photoshop Express bestand.  Maar men krijgt ook veel meer. Zo kan je al zien aan de interface dat er veel verschillende mogelijkheden zijn, en dat deze Photoshop eigenlijk niet heel veel onderdoet als die van de computer (CS6). Men kan bijvoorbeeld meerdere lagen (layers) creëren en deze schaduwen, spiegelen etc.   Daarnaast kan men ook echt een object selecteren en deze bijvoorbeeld in een andere afbeelding plakken.

Met deze applicatie kan men foto’s bewerken tot aan 12 megapixels. Een behoorlijke grootte, al moet men ervan bewust zijn dat de huidige smartphones al over 12 megapixel camera’s beschikken. Als dit in de toekomst meer wordt, en je past je grootte van je foto’s niet aan (onder de 12 megapixel) dan kan men de gemaakte foto’s dus niet editen.  Dit lijkt ook wat overbodig omdat foto’s met 12 megapixels al behoorlijk groot zijn. Desalniettemin is dit een klein min puntje.

Wat wel een enorme toevoeging is , is dat de Photoshop creaties kunnen worden opgeslagen in Adobe Creative CloudTM, de cloud service van Adobe. Hierdoor kan je als gebruiker de foto  bijvoorbeeld editen op je telefoon om hem vervolgens thuis op de personal computer verder te bewerken.  Handig voor de mensen die echt ervoor willen zitten en alle opties in een progamma gebruiken. Adobe sluit zich hierdoor niet af van de professionele progamma gebruikers die onderweg een foto beginnen te editen en die dit op het werk verder willen bewerken.

                  Screenshot: verschillende lagen over elkaar

Ook aan het sociale aspect is gedacht met de sociale media integratie. Zo kan men haar bewerkte foto’s uploaden naar Facebook en Twitter. In Facebook kan men zelfs een eigen map aanmaken met haar creaties. Voor de recreatieve gebruiker is dit natuurlijk leuk. Op je mobiele telefoon een foto maken tijdens het uitgaan en op de terug reis de foto zo bewerken dat niemand de foto zal herkennen.

Al met al is het een goede applicatie die ervoor zorgt dat je nu ook op je tablet en telefoon aardig foto’s kan bewerken. De prijs van €4,49 maakt de applicatie indien je het ook echt gebruikt niet heel duur. Kanttekening daarbij wel is dat men apart een tablet versie en smartphone versie moet aanschaffen. Hierdoor wordt je als klant opgezadeld met dubbele kosten als je de applicatie op beide apparaten wilt draaien.  Dit had naar onze mening beter gekund.

Deze applicatie maakt het bewerken van foto’s makkelijker en professioneler.  Het blijft natuurlijk wat gepriegel op een smartphone, maar door het retina display komen de effecten wel duidelijk over.  Als je veel met foto’s doet dan is dit een must voor op je smartphone of tablet!

Plaats een reactie

Vul hieronder je naam en reactie in: